Site icon Fine Living

Zamilujte se do tapet. Můžete je použít téměř kdekoliv

Jen málokterý dekorativní prvek budí tak rozporuplné emoce jako tapety. Jedni na ně nedají dopustit, u jiných evokuje vzpomínky na doby dávno minulé, kdy v bytech vládly nepříliš kvalitní papírové tapety, které v podstatě nešly sundat, aniž by došlo k poškození stěny. Ty časy jsou naštěstí dávno pryč a není jediný důvod, proč byste se neměli zařadit do první skupiny – k obdivovatelům a milovníkům moderních tapet.

Možná jste to neznamenali, ale současná nabídka tapet je úplně jiná než před lety. Najdete v ní nespočet klasických i velmi kreativních vzorů v neuvěřitelně širokém spektru barev. Vybere si opravdu každý, bez nadsázky. Proměnou navíc prošly i materiály, a právě díky jejich skvělým vlastnostem popularita tapet opět strmě roste.

Proč jsou moderní tapety tak skvělé?

Tapety umožňují rychlou, a přitom cenově dostupnou proměnu interiéru. Představují optimální řešení pro každého, kdo bytostně nesnáší malování stěn nebo se zkrátka s obyčejnou výmalbou nespokojí. Vhodně zvolené totiž nabízí mnohem estetičtější výsledek.

Vytapetovat můžete každou místnost

Tapety se hodí téměř všude, dokonce i na strop. Stačí zvolit správnou barvu a vzor. Některé prostoru dodávají na eleganci, jiné do něj vnáší neformální atmosféru. A samozřejmě narazíte i na varianty, které jsou jako stvořené pro optické čarování.

Při výběru tapety dodržujte pravidla optického modelování prostoru. Obecně platí, že velké vzory rozšiřují a drobné zužují. Zároveň je vhodné respektovat celkové barevné pojetí interiéru a sladit tapety s ostatními prvky.

Velmi působivé jsou tzv. koordináty – jedná se o způsob sladění, kdy se např. na bytové textilii ve stejném odstínu, ale s odlišným vzorem objevuje stejný nebo podobný prvek, jako na tapetě. Nevšedního efektu dosáhnete také pořízením záclony v identickém designu (tzn. s opakujícím se vzorem).

Exit mobile version