Site icon Fine Living

Jak vlastně našemu tělu prospívají microgreens?

Každý fanoušek zdravé výživy už slovo microgreens zcela jistě někdy zaslechl. Malé šťavnaté lístky se objevují v salátech, pomazánkách i jako zdobení na talířích. Oblíbeny jsou u raw, vegan nebo fitness receptů a jako bonus dokáží našemu tělu nabídnout spoustu výhod.

Microgreens jsou vlastně mladé výhonky, a to nejenom bylinek, ale také některých druhů zeleniny. Nejde tedy o pouhé klíčení semínek. Naopak. Je potřeba vybírat takové druhy, jenž vám v domácích podmínkách dokáží bez větší péče dorůst až do fáze prvních lístků. Obvykle si něco podobného spojujeme s rychle se vyvíjejí řeřichou, ovšem microgreens vám nabídnou možností mnohem víc.

Obliba díky vysokému obsahu živin

Semena ke klíčení mají v tomto ohledu velký potenciál. Jakmile se totiž začnou vyvíjet v mladou rostlinu, nabídnou vám opravdu výjimečně pestrou zásobárnu vitamínů  a minerálů, ale také bílkovin a prospěšných enzymů. Jde o látky, které mají umožnit rostlině co nejlepší  a nejrychlejší adaptaci na okolní prostředí. A přesně takových výhod si můžete užívat i vy.

Pozitivům dominují zejména vitamíny

Konkrétně jde o vitamín C a E. Zcela jednoduše si to ukážeme na názorném příkladu červeného zelí:

Pouhých 100 gramů těchto microgreens vám tak poskytne téměř 200 % doporučené denní dávky vitamínu C. A vitamín E? Denní doporučená dávka tohoto vitamínu činí 12 mg, většina microgreens však ve 100 gramech obsahuje více než 25 mg.

Proč klíčení semen vyzkoušet

To je jen malý výčet pozitiv, na něž se můžete těšit. Chcete začít? Není to nic těžkého. Postačí vám jen semena a miska na klíčení. Zjistěte o všem více u specialistů na stránkách semena.cz.

Exit mobile version