Site icon Fine Living

Sauna jako oáza relaxace, kterou snadno postavíte sami

Sauna Sweating Bath  - monika1607 / Pixabay

monika1607 / Pixabay

Její původní domovinou je Finsko, ale díky svým přednostem se sauna rozšířila velmi rychle i v jiných zemích, včetně té naší. Celému procesu napomáhá i fakt, že její stavbu rozhodně není nutné svěřovat profesionálům. S několika dobrým radami ji totiž zvládnete také.

Dnes jsme se inspirovali u těch nejlepších a přinášíme vám odpovědi na několik základních otázek, které budoucí majitele sauny často trápí.

Je možné si saunu postavit bez cizí pomoci?

Určitě ano, a nezáleží na tom, jestli půjde o atypické sauny nebo klasiku. Dopřát si ji totiž můžete i v paneláku, a to bez jakýchkoli kompromisů – tedy kromě těch rozměrových. V takovém případě se z každé sauny stane maximálně individuální záležitost.

A máte-li možnost, můžete tohoto pomocníka pro relax a imunitu snadno umístit třeba i do sklepa, na půdu či do zahradní pergoly. Ale to už odbočujeme.

Často sázíme na vestavěné kabiny – nejsou však jediným řešením

Rychle hotové vestavěné sauny na míru jsou u nás velmi oblíbené. Obvykle jde o „kostky“, postavené do dostatečně velkého prostoru. O tom, jak přirozeně podobné řešení působí, se asi nemusíme zmiňovat. Problémem je zejména volné místo a mezery, jež nutně vzniknou nad, případně vedle sauny.

Ale proč si domů pořizovat takovou neestetickou záležitost, když můžete místo toho rovnou využít jednu stěnu (nebo roh místnosti) jako základ, který obložíte dřevem a k němu volně připojíte další části kabiny? Ušetříte tak cenné centimetry. Podmínkou je jen použití kvalitní hliníkové fólie, jež se postará o to, aby veškeré teplo zůstalo přesně tam, kde má – uvnitř.

Dřevo, dveře a další nezbytné součásti

A co by vaší sauně ještě nemělo chybět? Samozřejmě dveře s bezpečnostním mechanismem, jež se vlivem působícího tepla nikdy nezablokují. Nezapomeňte ani na lavice, teploměr a vlhkoměr, přesýpací hodiny, ventilační průduch a osvětlení.

Nechte si navrhnout ty nejkrásnější varianty své luxusní sauny nebo se inspirujte pro stavbu u specialistů. Dlouholetou tradici české firmy naleznete na stránkách Sauna.cz.

Sauna jako oáza relaxace, kterou snadno postavíte sami
Exit mobile version