Káva a její blahodárné účinky na lidský organismus
Obsah článku
Kdo by odolal lákavé vůni čerstvě uvařené kávy. Ale co její účinky na naše zdraví. Jsou prospěšné či nikoliv? Pojďme se seznámit s několika fakty o kávě. V jaké míře a způsobu zpracování je pro náš organismus užitečná?
Původ kávy
Rostlina kávovník, jejichž původ sahá až do historie Etiopských obyvatelů je keř, dorůstající až 5 metrů. Původní obyvatelé nejprve kávová zrna žvýkali, až po požáru objevili vůní pražených zrn a začali kávu dále zpracovávat.
Zpracování kávových zrn
Plody kávovníků jsou vejcovitého tvaru a velmi podobné našim třešním. Jejich sběr se provádí po dozráti plodů. Následně se suší a odděluje se dužnina od zrn. Jeden plod zpravidla obsahuje dvě zrna.
Působení kávy na lidský organismus
Pokud chcete získat z kávy skutečně maximum pro svoje zdraví, neměli byste minout její nepraženou podobu. Zelená kávová zrnka zlepší trávení a přispějí k detoxikaci. Díky antioxidantům a kofeinu budete po pár týdnech veselejší a plní energie. Pokud ovšem toužíte po vůní pražené zrnkové kávy, která nabízí povzbuzení a nenahraditelnou vůni, dopřejte si kávu v mnoha jejích variantách jako např:
- espresso,
- espresso lungo,
- instantní káva či filtrovaná káva.
Už po vypití jednoho šálku kávy se výrazně zlepší tok krve ve vašem těle a tím docílíte většího soustředění. Nadměrná konzumace zrnkové kávy, tzn. více než 5 šálků denně v souvislosti na velikosti šálku a způsobu úpravy kávy, se nedoporučuje z důvodu možných negativních účinků, jako jsou nespavost a zvýšené riziko řídnutí kostí.
V rozumné míře si tedy dopřejte kávu dle vlastní chutě vylepšenou třeba troškou mléka. O této kombinaci koluje nepravda v souvislosti se spojení kofeinu a mléčné bílkoviny.
Tip na článek: Káva už ti nefunguje ? Zkus zelený kratom z e-shopu Nejlepsikratom.cz