Jak si rozvrhnout kuchyni tak, aby bylo vaření v ní skutečným zážitkem

Kuchyně patří k nejdůležitějším částem bytu. Ovšem leckdy se nám pobyt v ní spíše protiví, než abychom si ho užívali – a nemusí to být nutně kvůli receptům, jež vaříme. Stačí, pokud přeskočíte některá z doporučení při zařizování a zjistíte, že například mnoho věcí děláte takříkajíc přes ruku, chybí vám důležité odkládací plochy apod.

A jak tomu všemu předejít? Seznámíme vás s poučkami, které používá každý zkušený bytový architekt. Opravdu se vyplatí dát si na celém procesu záležet. Jednou špatně rozvržený prostor se totiž do žádoucích mantinelů vrací jen velmi těžko.

Seznamte se s kuchyňským trojúhelníkem

Řada lidí si myslí, že se jedná už o přežitek – o něco, co se dávno nepoužívá. Jenomže stejně jako kdekoliv jinde i  v interiérech platí, že stará osvědčená řešení bývají vždy nejlepší. Tento pomocník se totiž konkrétně stará o to, abyste nikde v kuchyni nenaráželi do hluchého či nevyhovujícího prostoru a zároveň o to, aby se všechny potřebné pomůcky a plochy nacházely ihned při ruce. Není totiž příjemné běhat pro každou drobnost na druhou stranu kuchyně nebo ano?  A jak si s jeho výrobou poradit?

V zásadě by měl mít tři důležité vrcholy – sporák, dřez a lednici. Právě mezi těmito místy totiž v kuchyni přebíháme nejčastěji. K dřezu si můžeme připočítat i myčku, k ledničce třeba  i příruční spíž… Cílem je soustředit všechny důležité položky z jedné oblasti tam, kde k nim budeme mít snadný přístup. Vrcholy trojúhelníku však na sebe samozřejmě nikdy nesmí navazovat úplně těsně. Naopak. Musí se mezi nimi nacházet i dostatek pracovních a odkládacích ploch. Bez toho to totiž nepůjde.

Přečtěte si také:  Nepřistupujte při rekonstrukci kuchyně na zbytečné kompromisy. Splňte si svůj sen a nechte si vytvořit kuchyni na míru!

Vsadit můžete i na trendy dispozice

Když však mluvíme o klasice, rozhodně to neznamená, že byste ji neměli oživit ničím jiným. Mezi trendové rozložení kuchyní tak patří kupříkladu praktické ostrůvky, určené třeba pro zpracování potravin nebo aranžování již hotových pokrmů.

Zejména v malých či špatně dispozičně řešených kuchyních mohou vytvořit ono potřebné pracovní a odkládací místo navíc. U spojených prostor (například kuchyně a obývacího pokoje) pak zase poslouží jako praktický předěl mezi zónami.

Zaměřte se také na barvy

A jak se ještě v kuchyni jednoduše cítit dobře? Přece tak, že ji vyzdobíte těmi správnými barvami. Inspirovat se můžete například současnými trendy, které říkají, že nejlepší službu vám udělají zemité přírodní odstíny. Tedy žádné bělené dřevo nebo sytě černý a lesklý eben.

Na lesklé povrchy vůbec v kuchyni zapomeňte, co do údržby i celkového vzhledu jsou mnohem lepší ty supermatné. Onu strohost vám pak pomohou rozbít stříbrné, případně jinak zajímavě zbarvené spotřebiče. I s jejich výběrem vám poradí kvalitní interiérové a kuchyňské studio. Vyzkoušet to můžete třeba na stránkách Zarizujibyt.cz.

architekt, plán, bydlení
Jak si rozvrhnout kuchyni tak, aby bylo vaření v ní skutečným zážitkem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *