Bazalka najde široké využití v kuchyni i při péči o vaše zdraví
Ocimum basilicum. Česky bazalka pravá – kdo by neznal tuto aromatickou bylinu, která běžně dosahuje výšky 20-40 cm. Původem sice pochází z Indie, do Evropy se ale dostala už v 16. století a v současnosti se jedná o velmi populární bylinku, pěstovanou většinou v zahradách.
Bylina ocimum přináší svým pěstitelům všestranné využití. Její hlavní složkou jsou silice, listy bazalky – ať už čerstvé nebo sušené – proto slouží jako velmi aromatické koření. Na trhu je dostupných více variant. Pěstovat můžeme formy jak se zelenými, tak červenými listy. Liší se také aroma. Setkat se u bazalky můžeme kromě typické vůně také s vůní skořicovou či citronovou.
Tato bylina vyžaduje vlhkou, výživnou půdu a přímé slunce. I přesto je však mezi zahrádkáři velmi oblíbená a často se tak pěstuje jako okrasná rostlina v truhlíku. Vítaná je rovněž její schopnost odpuzovat mouchy.
Ocimum bylina, která své využití najde v potravinářství i léčitelství
Velký význam má bazalka také pro léčitelství. Její využití je zde totiž opravdu univerzální. Tlumí křečové bolesti, zlepšuje trávení, je vhodná při migréně a nespavosti a v neposlední řadě působí taky mírně antibioticky.
V případě její inhalace si můžeme pomoci od nachlazení a únavy. Samotnou bazalku také hojně využíváme v potravinářství. Můžeme ji přidat k masu, do omáček i polévek. Jen je potřeba dát si pozor na dávkování – ve vyšších dávkách může způsobit podráždění.